Daň platíme za služby, nie za trest

23.10.2012 Prešov

Aj miestna daň môže vychovávať. A to predovšetkým k zodpovednosti, ak sa stane nástrojom motivácie a sleduje iné ako finančné benefity. Preto som radnici predložil návrh nového prístupu k psíčkarom.
Konkrétne ide o radikálne zníženie dane za psa, ktoré musí sprevádzať radikálne zvýšenie sankcíi, pokút, voči ľahostajným psíčkarom za každé porušenie mestských zákonov týkajúcich sa podmienok držania psov a tiež čistoty a poriadku verejných priestranstiev.
Návrh sa týka zníženia dane za psa v bytovkách na 10 € ročne a dane za psa v rodinných domoch na 5 €. Mestom navrhovaná výška dane na úrovni 66 €, respektíve 16 € je mimochodom najvyššia spomedzi krajských miest. Radnica pritom psíčkarom ponúka žalostné služby a namiesto riešení iba skloňuje výhovorky. Dôkazom toho sú peniaze výhodené na veoviská, teda na projekt, ktorý bol už pri vzniku logicky odsúdený na neúspech. Ani takto vysoká daň nevyriešila problém s exkrementami psov nezodpovedných majiteľov. Svoje o tom vedia rodičia, ktoré zo svojimi deťmi prechádzajú zašpinené chodníky a trávniky ako mínové pole. Okrem toho treba pripomenúť, že nedávna správa hlavného kontrolóra konštatuje, že až 39 percent psov je evidovaných na ťažko zdravotne postihnuté osoby čo sprevádza podozrenie o účelovej adopcii psov. Aj toto umocňuje záver, že radnica nemá presnú databázu psov, lebo ďalšia skupina je v Prešove na návšteve a papierovo "žije" na vidieku. Výsledkom je fakt, že možno až polovica majiteľov odchádza daňovú povinnosť.
Z týchto nespochybniteľných dôvodov faktom zostáva, že Prešov si nevie rady s psíčkarmi. Napokon, mnohé veľmi zlé rozhodnutia radnice a napokon aj nedávne konštatovanie poslankyne Andraščíkovej: "Mali sme znížené dane, nepomohlo, zvýšili sme ich, tiež nepomohlo... Stále dúfame, že to prinesie pozitívny efekt, tak dúfajme ďalej.“ Ja nedúfam, ale verím, že Prešov musí zmeniť celkový prístup k psíčkarom.
Preto navrhované zníženie dane za psa musí sprevádzať zvýšenie všetkých sankcií za porušenie všeobecne záväzných nariadení týkajúcich sa chovu a držania psov, ako aj čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Vďaka tomuto môžme majiteľom ponechať v peňaženke eurá, ktoré namiesto dane využijú na potravu alebo veterinárnu starostlivosť. Na druhej strane každý ich priestupok ako je znečisťovanie priestranstiev exkremetnami, napadnutie človeka psom, či venčenie bez vôcky, vyjdú nezodpovedných majiteľov pridraho. Za pravdu týmto argumentom dáva aj Informatívna správa o činnosti Mestskej polície v Prešove za rok 2011 podľa ktorej boli v priebehu roka zistených 271 porušení mestského zákona vo vzťahu k povinnostiam psíčkarov, ale až 132 bolo riešených pohovorom, teda bez pokuty. V správe sa ďalej konštatuje, že v roku 2011 bol v porovnani s rokom 2010 zaznamenaný vyšší počet priestupkov. Takže nekompromisný prístup k nezodpovedným psíčkarom bude mať aj výchový rozmer, čo sa nedá vyjadriť financiami, ale všebecnou spokojnosťou s čistotou chodníkov, trávnikov, ihrísk ...
Daň platíme za služby a nie za trest. Radnica doposiaľ majiteľov psov nepresvedčila, že túto daň pocítia na kvalite a rozsahu služieb súvisiacich s chovom psov. Preto musíme ísť cestou daňovej výchovy k zodpovednosti. Verím, že tento návrh bude úspešný, pretože rieši dlhoročné problémy a zároveň nebude mať výrazné dopady na ekonomiku mesta, nakoľko očakáva reálne dane za "Prešovských" psov, zvyšuje sankcie za nezodpovednosť a okrem toho osobne pán primátor neustále hovorí o dobrej finančnej kondícii mesta.

Michal Kaliňák
poslanec MsZ a predseda komisie pre ochranu verejného poriadku
 

Vyberte región